Чешка храна и бира

Традиционната чешки храна е кошмар за вегетарианеца, с  богато на холестерол месно меню, гарнирано с високо- калорични кюфтета и за предпочитане поднесени с изобилно количество бира.

Попитайте който и да е жител на Прага за типичното за него ястие и почти всеки ще Ви отговори веднага, че това е „свински кюфтета със зеле “ (vepřo-knedlo-zelo).

Но ако оставите настрана разбиранията си за здравословно хранене за няколко дни, ще откриете, че традиционните чешки ястия са много вкусни. Страната може да се похвали с някои от най-качествените продукти, като започнем от риба и  пушени меса до диворастящи гъби, а най-добрите готвачи в Прага започват да използват по-леки храни в чешката кухня, прилагайки по-изобретателен подход. Има голям избор на ресторанти – от азиатски, френски, италиански до по-малко известните, като Афганистански, като разбира се не забравяме баровете и ресторантите, сервиращи класическа чешка храна.

Чешка храна и бира

Ако трябва да кажем истината, Чешката храна може да бъде също толкова вкусна и дори по-вкусна от сродните ястия на съседните на нея държави: Австрия и Германия. Чехите имат много рецепти, които са подобни на полските, унгарските и немски ястия.

По-голяма част от чешките храни са неподходящи за вегетарианците, тъй като голяма част от храната съдържа свински наденички и шарен бекон. Свинското е навсякъде, понякога дори и в ястия, които според етикета не съдържат месо. Въпреки това, най-предпочитаното в кръчмите ястие е безмесното smažený sýr (пържено сирене), което се сервира върху хляб в стил шницели. Обикновено се сервира с чипс и малко майонеза.

Предпочитаните местни ястия включват řízek (шницел), които понякога се правят от kuřecí (пилешко) или vepřоvý (свинско). Те могат да се пържат или панират и обикновено се предлагат с резенче лимон и картофи с печено свинско, кнедли и гулаш. Свинското присъства навсякъде, а koleno (джолани) често е триумфът на простотата в кухнята, с хрупкавата си коричка и сочните, крехки късчета месо, което лесно се отделя от костите. Пушеният джолан е дори още по-вкусен и  се сервира доста често с малки кисели краставички, заедно със салата. Джоланите често се готвят в тъмна бира, за да придадете сладък вкус на кожата му. Очевидно, това ястие върви отлично със студена чешка бира. Любовта на чехите се определя също така и от цената, половин литър бира струва по-евтино от чаша газирана вода или чаша кафе. Най-известните кафеви сортове са Plzensky Prazdroj (Пилснер Уркуел) and Budejovicky Budvar (Будвайсер), но също толкова добри са и Гамбринус, Крусовице, Радегаст, Велкопоповицки козел или Старопрамен. По принцип,  cerne pivo (тъмното пиво) е сладко, докато svetle pivo (светлата, златиста бира) нагарча.

Czech Beer

Back to top button